Strona główna » Recenzja kawy mielonej Caffe del Faro Espresso Italiano
Kawa mielona Caffe del Faro Espresso Italiano 250g

Recenzja kawy mielonej Caffe del Faro Espresso Italiano

Pojawiły się na moim blogu recenzje dwóch kaw. Teraz czas na ocenę Caffe del Faro Espresso Italiano.

Słowem wstępu

Tekst ten jest kolejną publikacją z serii recenzji kaw, które pojawiły się w paczce od sklepu Konesso. W przesyłce było kilka kaw i chciałem obecnie przedstawić Wam recenzję kawy mielonej Caffe del Faro Espresso Italianomogłaby. Wcześniej pisałem wpisy pod tytułem Ocena kawy mielonej illy Espresso BlackRecenzja kawy mielonej Lavazza Qualita Rossa.

Jak w każdej recenzji przedstawiam najpierw oceny innych osób, a później swoją. Podobnie chciałbym zrobić i w tym tekście. Osoby czytające mój blog wiedzą o tym, że tak robię od samego początku.

Recenzje innmógłbymych na temat Caffe del Faro Espresso Italiano

W internecie odnalazłem kilka ocen kawy Caffe del Faro Espresso Italiano. Na pierwszy rzut mogę zaproponować krytykę ze strony sklepu Konesso i Ewelina, Warszawa przekazuje informacje:

Puszkę otworzyłam wczoraj, a piłam tę kawę raz. Jestem świeżo po opakowaniu kawy Meseta Oro (wyśmienita) i być może przez porównanie Caffe del Faro mnie rozczarowała. Jest raczej grubo zmielona, powiedziałabym że do przelewowego się nie nadaje.

Inną osobą, która oceniła na tej samej stronie jest Elzbieta, Augustów. I oceniła ona tak Caffe del Faro Espresso Italiano:

Bardzo smaczna i aromatyczna kawa z pianką kakaową,wyczuwalna nuta czekolady,bardzo polecam tę kawę.

Kawa mielona Caffe del Faro Espresso Italiano 250g
Kawa mielona Caffe del Faro Espresso Italiano 250g
Źródło: Kawa mielona Caffe del Faro Espresso Italiano 250g

Sklep Konesso jest tak naprawdę jedynym sprzedawcą, który zbiera też opinie na temat kawy mielonej Caffe del Faro Espresso Italiano. Próbowałem odnaleźć dodatkowo jeszcze inne źródła wypowiedzi ludzi związanych z tą konkretną kawą.

Moja recenzja Caffe del Faro Espresso Italiano

Kawę mieloną Caffe del Faro Espresso Italiano mogę wprowadzić do kategorii kaw związanych z deserem oraz słodkościami. Oczywiście mogą też smakować osobom, które potrzebują jednego z lepszych napojów kawowych o łagodniejszym smaku i możliwości picia ich w ciągu dnia bez konieczności zmuszania się do większego pobudzenia się z tego powodu.

Nie tylko smak jest w tym przypadku wspaniały, ale też zapach. Za każdym razem jak otwierałem puszkę z fusami to z miłą chęcią wąchałem zapaszków jakie się pojawiały. Przyjemność mogła by trwać o wiele dłużej w tym przypadku, ale wolałem nie trzymać otwartego pojemnika zbyt długo. Chociaż muszę się przyznać – polubiłem nie tylko picie tego napoju, ale też wąchanie woni uwalniającej się z opakowania.

Opakowanie mógłbym oceniać pod kilkoma względami. Z jakiego powodu? A to z tego, że można by było opowiedzieć z kilku stron swoje przemyślenia.

Ja spróbuję na szybko opisać to co jest i to co można było oczekiwać z kilku stron. Opakowanie tej kawy mielonej jest ogólnie utwardzone, jego wieczko jest zrobione z plastik. Niektórzy przyzwyczaili się do tego, że otrzymują zmieloną kawę w sreberkach i papierkach (najczęściej spotykane przeze mnie na pułkach w sklepach) oraz w twardszych opakowaniach (albo są to szklane słoiki albo aluminiowe pojemniki). W przypadku tych pierwszych opakowań jak pisałem można spotkać najczęściej i zapewnię większość z nas już się do nich przyzwyczaiła. Ja natomiast po wypiciu kaw ze sklepu Konesso i krótkim instruktażu jak przechowywać kawę śmiem stwierdzić, że otrzymanie zmielonych ziaren kawowych w czymś twardszym jest o wiele lepsze. Spowodowane jest to tym, że nie muszę poszukiwać jakiegokolwiek zbiornika, w którym mógłbym bezpiecznie i dłużej trzymać fusy. A do tego mieć dłużej satysfakcję z picia dobrej kawy.

Do zdania na temat twardszych zasobników mogą do mnie przyczepić się ekolodzy albo producenci, że produkcja czegoś takiego jest nieekologiczna oraz nieekonomiczna. Rozumiem ich i z tego powodu mogę wyjść naprzeciw i stwierdzam, że jak by była możliwość zakupu twardego pojemnika (szklanego jak słoik albo metalowego jak ma Caffe del Faro Espresso Italiano albo illy Espresso Black) z logiem producenta oraz nazwą kawy (bądź też kaw) to dalsza dystrybucja mogłaby polegać na sprzedaży kawy już bardziej tańszych albo ekologiczniejszych opakowaniach.

Przechodząc do omawiania zbiornika na Caffe del Faro Espresso Italiano to mogę śmiało opisać, że jest to opakowanie głównie metalowe albo jak kto woli aluminiowe i wieczko jest plastikowe. Dla mnie osobiście z jednej strony jest to przyjemne, bo mogę dosyć szybko przygotować sobie wywar. Natomiast z innej strony, mając małe dzieci to trochę się obawiam, że jak opakowanie będzie w zasięgu ich rąk to przez przypadek zawartość może na nie dosyć szybko się wysypać. Co za tym idzie dla kawosza zniknięcie chociażby trochę kawy mogłaby być przykra. Z tego też powodu pojemnik ten ustawiłem sobie wyżej poza zasięgiem dzieci i jestem pewien, że nic się nie wysypie z niego.

 

 

Tekst napisany przy współpracy sklepu

logo firmy Konesso

Mąż oraz ojciec opisujący na blogu www.rozbria.pl przeróżne informacje związane z historią.