/Historia Espresso – historia jednego z rodzajów kaw
Espresso

Historia Espresso – historia jednego z rodzajów kaw

Espresso dla niektórych to kawa tak jak każda inna. Niestety jest to zupełnie innego. Ma swoją historię, ciekawostki, osobne przygotowanie oraz kulturę picia. Nie każdy się zapoznał. Natomiast ja spróbuję przedstawić jak najwięcej informacji, cel jest jasny – doedukować.

Tekst stworzony we współpracy zlogo firmy Konesso

Kilka słów wstępu

Każdy z nas słyszał o jednym z rodzai kaw jakim jest Espresso. Każdy z pijących kawę chociaż raz spróbował tego napitku, chociaż nie każdemu zasmakowało. Niestety informacje na temat tego napoju nie są rozpowszechniane na co dzień, raczej rzadko kto chce się dzielić. Może teraz nie będę się dzielił wiadomościami w tym temacie, lecz spróbuję jak najbardziej wyjaśnić całą historię oraz kulturę związaną z tą kawą.

Sklep Konesso pojawia się ponownie w tekście na moim blogu z powodu podjęcia kolejnej miłej współpracy z tą firmą. Dzięki nim realizuję kolejne wspaniałe pomysły. Jakbyście chcieli zobaczyć więcej tekstów związanych z tym sklepem to zapraszam do kliknięcia tutaj, aby Was przeniosło do wszystkich tekstów.

Espresso
Espresso
Źródło: Pixabay
Autor: Free-Photos
Licencja: CC0 Creative Commons

Na samym początku wyjaśnijmy sobie co to oznacza to całe espresso. Według Wikipedii to nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 25 – 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5 – 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z włoska crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji zawartość kofeiny w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych, m.in. latte macchiato, caffè macchiato czy cappuccino.

Espresso – krótka historia kawy

W przypadku historii espresso to nierozerwalnie wiąże się z powstaniem ekspresu ciśnieniowego. Wszystko zaczęło się na początku poprzedniego stulecia, kiedy Luigi Bezzera stworzył swój pierwszy ekspres w 1901 roku, jeszcze nie tak doskonały jak obecnie. Od Bezzera w 1903 roku zakupił i unowocześnił urządzenie Achille Gaggia. Dodatkowo drugi z nich nadał jej również światowy rozgłos. Firmy obu Włochów do dziś produkują wysokiej jakości ekspresy do kawy.

W obydwu firm konstrukcja została oparta na przepływie pary wodnej i wody, gdzie sama para zmieniała sam smak kawy. Dopiero w 1947 roku Giovani Achille Gaggia rozwiązał ten problem,  zmienił system podgrzewania.

Zaparzanie kawy
Zaparzanie kawy
Źródło: Pixbay
Autor: Free-Photos
Licencja: CC0 Creative Commons

Wywar rozpoczął zyskiwać światowy rozgłos dopiero w latach 50 XX wieku. Powodem było to, że Włosi w tych latach zaczęli emigrować do USA w poszukiwaniu lepszego życia. To tam otwierano małe kawiarnie, które aromatem swojej kawy przyciągały Amerykanów, którzy do tej pory nie słyszeli o mocnym i intensywnym napoju z Półwyspu Apenińskiego.

Dla niektórych nazwa espresso kojarzy się z szybkością parzenia tej kawy. Niestety jest to błędne myślenie. Od razu wyjaśniam.Słowo espresso pochodzi z włoskiego słowa espressivo, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza wyrazisty, wyraźny.

Kilka ciekawostek o espresso

Poniżej umieszczam listę ciekawostek, które naprawdę dadzą Wam do myślenia.

  • Espresso jest wyjątkowo dietetyczne,  zawiera dosłownie śladowe ilości kcal – około 5, a jedna porcja to aż 55 mg pobudzającej kofeiny.
  • Co kraj to obyczaj – Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, Izraelczycy mają z kolei słabość do espresso z odrobiną mleka, czyli espresso macchiato.
  • Espresso serwowane w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełnia ją do połowy. Można także dodawać, według uznania: kakao, czekoladę, wanilię, cynamon itp.
  • Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy.
  • Espresso to tak ważny symbol dla Włochów, że powołali Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który precyzyjnie określił proporcje składników i sposób przygotowanie tej najsłynniejszej kawy.
  • Nie bez znaczenia jest ważna ilość wody. Klasyczne espresso ma 25 ml. W Polsce często spotykamy się z wielkością 35 ml i jest to jeszcze wielkość do zaakceptowania, choć właściwie byłoby to już lungo. Niekiedy jednak otrzymać można espresso, które zajmuje połowę standardowej filiżanki.
Spotkanie przy kawie
Spotkanie przy kawie
Źródło: Pixabay
Autor: Free-Photos
Licencja: CC0 Creative Commons

Niekiedy warto zwrócić uwagę na rodzaje omawianego trunku, szczególnie w towarzystwie Włocha albo w trakcie pobytu we Włoszech. Poniżej umieszczam listę, gdzie można ewentualnie poszpanować swoją wiedzą.

  • Doppio – to po prostu podwójne espresso. Do jego przygotowania użyto dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody.
  • Lungo – w przeciwieństwie do doppio, w tym przypadku zwiększona jest tylko ilość wody. Ten rodzaj jest także nazywany espresso przedłużonym.
  • Americana – pogardzany przez Włochów rodzaj espresso. Z 25 ml klasycznej esencji przyrządza się całą filiżanką, a czasami nawet kubek XXL.
  • Ristretto – w tym wypadku wody jest dwa razy mniej niż w klasycznym espresso. Ta kawa jest bardzo mocno, bardzo intensywna i bardzo gorzka.
  • Con panna – to deserowy rodzaj espresso, do którego przygotowania wykorzystuje się oryginalną esencję, a drugą połowę filiżanki wypełnia się po brzegi bitą śmietaną. Dla podkreślenia smaku wierzch posypywany jest kakao lub cynamonem.
  • Macchiato – po włosku oznacza splamiony lub nakrapiany. W tym rodzaju espresso dodawana jest niewielka ilość mleka. W zależności od preferencji klienta, może być ono ciepłe lub zimne.
  • Cappuccino – swoją nazwę wzięło od orzechowego koloru habitów kapucynów. Choć wersję w proszku można kupić w każdym polskim sklepie, to jednak znacznie więcej wrażeń dostarczy nam dobrze przygotowany napój, który będzie się składał w 1/3 z espresso, 1/3 z mleka i 1/3 z puszystej, mlecznej pianki. Włosi piją je na śniadanie, jednak w Polsce nikt nie zarzuci Wam faus pax, jeśli zamówicie je na deser.
  • Caffè latte – podaje się ją w wysokiej, przezroczystej szklance. Na jej dnie znajduje się duża ilość mleka, następnie po ściance wlewane jest espresso. Na samej górze znajdziemy gęstą, mleczną piankę. Kawa często traktowana jest jako deser, więc może wystąpić również z różnego rodzaju syropami.
  • Romano – wbrew nazwie, na pewno nie napijemy się jej w rzymskich kawiarniach. Warto tego rodzaju espresso spróbować zwłaszcza w lecie, ponieważ jest niezwykle orzeźwiające. Do naparu wystarczy wrzucić plasterek cytryny lub pomarańczy.

Bibliografia

1. Espresso;

2. Poznajmy się bliżej z espresso;

3. RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ.

Mąż oraz ojciec opisujący na blogu www.rozbria.pl przeróżne informacje związane z historią.